Rockheim Hall of Fame og museum

Dette blir vel ikke direkte om popmusikk eller populærmusikken i Norge, men indirekte er det jo medlemmer her som utfører pop eller populær musikk i flere sjangere. Jeg skal skrive litt om Rockheim Hall of fame var tanken. Kjenner du til den? Den er ganske ny, men det er allerede flere norske musikere som har blitt hedret og innlemmet i denne Hall of fame.

De første

Æresbevisningen til de norske musikere startet så sent som i 2011. Og første året var det fem representanter som ble innlemmet i dette forfinede selskapet. De fem som ble innlemmet var Gruppen A-ha, Åge Aleksandersen, Wenche Myhre, Alf Prøysen og Jokke og Valentinerne. En god blanding fra flere sider av norsk musikk og en blanding av solo artister og grupper.  Det var flere som var nominert, men som ikke ble tatt inn i varmen dette året. Disse var; The Monn Keys, Terje Rypdal, Radka Toneff, Popol Ace, Mari Boine, Lars Lillo-Stenberg, Bjørn Eidsvåg, Audun Tylden, Arne Bendiksen, Anne Grete Preus.

Flere av disse er innlemmet i årene etter mens det fortsatt dessverre er noen igjen utenfor. Men det skal jo ikke være plass til alle i et slik celebert selskap.

Hva er Rockheim Hall of Fame

Denne tildelingen skal være til personer eller grupper som har en spesielt stor betydning i norsk populærmusikk. Både når det gjelder utvikling og spredning av musikken. Men det stilles en del krav for å bli innlemmet – det er ikke gjort på en sesong eller to å få en slik æresbevisning.Men Rockheim er ikke bare dette med Hall of Fame. Rockheim er faktisk et fullt åpent museum. Det er det nasjonale museet for populærmusikk. De samler på, tar vare på og videreformidler den musikken som er norsk og utgitt siden på 50 tallet. Rockheim museum ligger i Trondheim.

Hva er Rockheim Hall of Fame

 

 

Hele museet er lagt opp i tidsepoker og puljer på ti og ti år. Du kan gå gjennom og sjekke ut periode for periode. Første tiår er bygd opp som en garasje med retning for alt som kom fra USA den gangen. Selv en Ford Thunderbird er i utstillingen for femti åra. Seksti tallet er en stue med alt som tilhørte en stue den gangen av møbler og interiør. 70 tallet er en buss for å vise hvor aktive norske band var på turne fronten den perioden. I forbindelse med hvert sete er det en skjerm tilknyttet hvor man kan se hendelse og videoer fra den perioden. Åtti er vises med store videolerreter og et tilknyttet miksebord for kontroll. Nitti er to separate rom hvor generell musikk representeres i det ene rommet, og tyngre metall musikk i det andre. Det generelle rommet representerer en kafe med ulike stasjoner for å se video og artister på skjermene fra den tiden. 2000 tallet nærmer seg den digitale verden og publikum må benytte laserpenner for å navigere seg frem i innholdet på skjermene i utstillingen.