Rockemusikk i Norge

Rockemusikk i Norge

Opp gjennom tidene har det vært mange rockeband i Norge, som både har gjort suksess innenlands og utenlands. Selv om mye av rocken er inspirert fra band i England og USA, har norsk rock en finurlig evne til å finne sine egne ben å stå på. Norsk rock har mange band og artister, og noen av de største er kanskje band som Stage Dolls, Return og Pagan`s Mind. Men rocken har også en helt annen historie. Her skal vi gå gjennom en rekke norske rockeband opp gjennom en over 50 år lang periode.

Norsk rock fram til slutten av 1970-årene

Norsk rock blir hvert år hyllet på Spellemanns-utdelinger og i det selverklærte bygget Rockheim – Hall of Fame. Her hedres også andre artister, slik som Jahn Teigen. At vi nevner Jahn Teigen, er ikke uten grunn. Han var nemlig i sin tid en skikkelig norsk rockestjerne, spesielt kjent som vokalist for det norske bandet Popol Ace. Dette var et progressivt rockeband med hit-låter som Queen of all Queens og Music Box. Med sin kraftfulle stemme ble Teigen assosiert med andre band, som for eksempel Genesis. Det skulle vise seg at Phil Collins ble neste vokal etter Peter Gabriel i stedet. Teigen selv fortsatte suksessen med Prima Vera og sin vakre kone Anita Skorgan.

Norsk rock fram til slutten av 1970-årene

Men norsk rockemusikk inneholder mye mer enn dette. Terje Rypdal var frontfigur i band som The Vanguards og The Dream, Norges svar på supergruppa Cream. Her samlet artister fra store norske rocke -og bluesband seg sammen. Resultatet ble låter som Lykkeveien og Du sa Farvel.

De harde 1980-årene for norsk rockemusikk

Ut på 1980-tallet utviklet rocken seg i mange retninger. Verden hadde allerede fått punken og disco var noe alle ville ha en bit av. 90-tallet var enda verre, selv om rocken fikk flere nye ben å stå på. Bandet Seigmenn ble en kjempehit med sine dystopiske tekster og nedstemte musikk, samtidig som lytterne falt mellom to stoler, enten elektronikaens Dance å rave, eller hardmetall musikken.

Likevel holdt enkelte ut i den store stormen. Band som Dum Dum Boys, CC Cowboys, Raga Rockers, Marius Muller Band og De Derre det gående med en slags poppete rock. Band som Cato Salsa Experience er ikke så kjente i Norge, men har gjort suksess utenlands med sin rockabilly musikk.

Undergrunn ble endelig pop

Hardmetall vokste så seg videre fram. Flere og flere fikk øynene opp for svartmetall. Band som Mayhem, Satyricon og Keep of Kalessin blitt superstjerner i utlandet. Det var kanskje likevel det ironiske bandet Turbonegro med Hank Von Helvete i spissen som ble landets første superstjerner. Med låter som I`ve got Erection og Get it On tok de verden med storm. Fansen ble ofte kalt turbojugend og de kledde seg i denim og maskerte seg.

Etter dette virket som om rocken igjen ble mer stueren. Band som Kaizers Orcestra og Madrugada gjorde enorm suksess verden over og spilte store arenakonserter året rundt. Selv Kaizers som kun synger på sin karakteristiske stavangerdialekt, fikk en enorm fanskare i Europa.

Motorpsycho er likevel et band som ofte går under radaren. Det Trondheimsbaserte bandet har i mange år turnert verden med sin progressive eksperimentelle musikk, som kan kategoriseres under rocken. De har holdt det gående i over 30 år, og ser ut til å fortsette. Kanskje en av ingrediensene til deres lange ferd, også er at de jobber med andre prosjekter ved siden av.