Popgruppe nr 1 i Norge i historien

Norske popartister. Hvor skal vi begynne da tro. Det er ganske mange å ta av her i denne sjangeren. Men det er vel en gruppe mer enn andre som utpeker seg til å være Norges historisk ledende popgruppe. De var kanskje litt på siden av den helt vanlige popmusikken, men avlegger inn i poprock, synthpop eller New wave sjangeren. Har du allerede koblet hvem jeg snakker om og tenker på?

Gutta startet så smått å spille sammen allerede mens de var fjerde og femteklassinger på barneskolen. Men det var rundt 1980 at ting begynte å skje litt mer. De fikk gitt ut en plate, men ble oppløst og slik gikk det noen ganger før det ble A-ha i 1982. Det var Paul Waaktaar-Savoy og Magne Furuholmen som startet dette og Morten Harket kom med etter hvert foran deres første album i 1984.

Hunting High and Low

Først kom de med singelen «Take on Me» foran albumet «Hunting High and Low». Det var ikke førsteutgaven av singelen som «tok av», men en litt senere og redigert versjon. Da tok den av i Europa og i USA. «Take on Me» er premiert som verdens tredje beste musikkvideo gjennom tidene av MTV seerne i 2008. Og singelen har som eneste norske låt i historien vært på toppen av det amerikanske Billboard singellisten – det skjedde i 1985.

Priser

Siden den første Årets Spellemann vandretrofeet i 1986 har de fått Spellemannsprisen hele ni ganger i ulike kategorier. Samt de Har fått Gammlengprisen og blitt innlemmet i Rockheim hall of Fame. Det har ikke bare vært dans på roser for A-ha hele tiden. De har vært fra hverandre eller oppløst ved et par anledninger. Men alltid kommet tilbake. Det hele startet i 1982 som nevnt, og deres første suksess kom allerede i 1984. For å komme dit kjempet de hardt økonomisk og jobbet «vanlige» jobber for å skaffe penger nok. Men det var når de traff John Ratcliff i London at det begynte å skje ting. Han likte musikken og sendte en demo til Terry Slater. Terry Slater var på den tiden ens tor produsent som jobbet med stjerner som Sex Pistols, Kate Bush og Duran Duran blant andre. Slater tok jobbet som manager for gruppen og skaffe platekontrakt hos Warnes Bros Records.

Suksess fra starten

Allerede deres første album og to singler fra det albumet ble en meget stor suksess. Albumet Hunting High and Low har jeg allerede nevnt sammen med singelen «Take On Me», men de fikk også gitt ut «The Sun Always Shine on TV». Alt dette til sammen ga de en nominasjon til Grammy Awards som beste artist det året. I UK fortsatte suksessen på listene også året etter og de endte opp blant bestselgerne igjen det året også. Etter dette ble det flere album frem mot 1994, men ingen klarte å følge opp suksess fra det aller første albumet. Fra -94 bestemte gutta seg for å ta en pause i samarbeidet.

Suksess fra starten

Historien til A-ha begynner å bli lang, så jeg år dele den opp. Det kommer snart mer.