Norske band som plutselig forsvant

Norske band som plutselig forsvant

Suksess kan ofte gå til hodene på folk, og gjøre at det å kombinere et vanlig liv med turnelivet blir vanskelig. Fest og moro 7 dager i uken kan dessuten være hardt på kropp og sinn. Noen klarer å holde en lavere profil og ikke bli med på alt som dukker opp, mens andre blir utbrent etter kort tid.

Det er dessverre noen som tar festingen til nye høyder og ikke klarer mer. Slik var det med Hank von Helvete, det vil si vokalisten Hans-Erik Husby. Han tok dette så langt at han til slutt ikke så andre veier ut enn å slutte i bandet som hadde fått en tilhengerskare verden over. Fansen kalte seg bare Turbo-jugend, og ble selve symbolet på bandet med opphav i Oslo. Senere har bandet fått ny vokalist og de spiller fortsatt opp til brakfest land og strand. Men andre band slutter helt å samarbeide. De har rett og slett innsett at dette livet ikke er noe for dem, eller at de vil utvikle seg videre gjennom nye prosjekter og musikk. Her skal vi se på noen av dem.

Franklin

Dette var en duo som bestod av Kurt Andreassen og Oddvar Ruud. De lagde pop-musikk og i 1989 kom de med en låt som både hørtes internasjonal ut og moderne ut. Låta Bombadilla Life hadde svung og rytme og fenget alle som hørte på den sommeren dette året. Sangen ble spilt på tv og radio nesten døgnet rundt og nå så det ut som Norge skulle få enda flere internasjonale anerkjente pop-artister, etter at A-HA nå var blitt verdensstjerner. Men kun 2 år etterpå var samarbeidet over og Franklin var og ble historie. Senere skulle også A-HA skille lag for sine egne prosjekter som Furuholmen og Savoy blant annet.

Kaizers Orchestra

Stavanger-bandet gjorde rent bord fra millenium-skiftet og fram til 2013. Bandet som sang på sin lokale dialekt, gjorde likevel suksess verden over. Man kan kalle sjangeren for industriell rock med frontfiguren Jannove Ottesen. Dette bandet brukte i likhet med Turbonegro visuelle virkemidler og hadde bandnavn som Sjakalen og Mink Kaizer. De brukte også noen spesielle instrumenter, slik som oljefat og glass.

Kaizers gjorde stor suksess i land som Tyskland og Frankrike, selv om de turnerte mest mulig i Norge. De spilte også på store festivaler som Rock-am-Ring og Roskilde. Etter en del tumulter i media og internt, besluttet bandet å bryte opp i 2013.

Madrugada

Madrugada er kanskje et av Norges mest suksessrike band utenfor grensene de siste tiårene. Bandet ble opprettet i årene 1997 og 1998, etter å ha begynt å spille sammen noen år tidligere. Det var blant annet vokalist Sivert Høyem og den opprinnelige oppsetningen.

Madrugada
Madrugada

Musikken anerkjennes som indie eller mørk pop, som har gitt hitter som Majesty og Lift Me som de spilte inn sammen med Ane Brun. Bandet opplevde i 2007 at et medlem døde, nemlig Robert Burås. Dette var kanskje den avgjørende grunnen til at bandet bestemte seg for å avslutte, selv om de spilte store konserter verden over. Bandet oppnådde er rekke priser nasjonalt og internasjonalt.