Abba og gjennombruddet

Jeg husker godt ABBA fra jeg var liten, min søster som var noen år eldre enn meg – hadde mange kassetter av den populære svenske gruppen. Jeg hørte nok en del på dem selv også, og dette var midt i ABBA sin glansperiode på midten av 1970-tallet. Men ABBA-musikken fortsatte jo å være populær, i mange år etter at gruppen ble oppløst. Men hvordan det hele startet, og hvordan det gikk de første årene – tenkte jeg å se litt nærmere på nå. Vi skal så klart til Sverige, en del tiår tilbake.

1972-1982

Dette var de ti årene som ABBA var aktiv, og popgruppen bestod av: Anni-Frid Lyngstad, Benny Andersson, Björn Ulvaeus og Agnetha Fältskog. Tilsammen ble forbokstavene i fornavnet til firkløveren «ABBA»Det var i Stockholm 1972 at gruppen så dagens lys, og ble formelt etablert som popgruppe samme år. På lik linje med en del andre artister, fikk de sitt internasjonale gjennombrudd da de vant Eurovision Song Contest i 1974. Men det er ikke noen annen gruppe, som til de grader kom på hitlistene som det ABBA gjorde – I antall solgte musikkalbum er de bare slått av The Beatles. Det sier jo ikke så rent lite, og sangen de vant med i 1974 var «Waterloo»

Aktive også på 1960-tallet

Før de kom sammen som popgruppen ABBA, var de godt i gang innen musikkbransjen alle sammen. Den kjente gruppen Hep Stars, var Benny Andersson sin arena, mens Björn Ulvaeus var medlem av Hootenanny Singers. Anni-Frid Lyngstad og Agnetha Fältskog kom fra en karriere som soloartister.

Ble til par

På omtrent samme tidspunkt, ble det to par ut av disse fire svenske artistene. Det varte ikke lenge før den første innspillingen fant sted, men da under navnet «Bjørn & Benny» Den første singelen som alle fire var med på, var «Hej gamle man» Denne ble utgitt i 1970. Det at den faktisk ble liggende på Svensktoppen i 10 uker, sier litt om hvor populær den ble.

Første sceneopptreden sammen

Stedet er Restaurant Trädgårn i Gøteborg, og datoen er 1. november 1970. Dette er med sikkerhet den aller første opptreden de hadde sammen, utenfor platestudioet. Senere samme år var de med på TV-programmet «Five Minutes Saloon» med sin versjon av «California, Here I Come» Dette er en gammel sang, fra 1921.

Björn & Benny, Agnetha & Frida

Det var under dette gruppenavnet at den første singelen, med alle fire avbildet på plateomslaget ble utgitt. Dette skjedde i 1972, og tittelen på utgivelsen var «People Need Love»

Veien videre

Det var ikke noen tvil om at firkløveren begynte å bli en svært så populær popgruppe. De gav ut plater både i inn- og utland, og solgte jevnt over bra. Det at de opptrådte under forskjellige artistnavn, var bare veien mot det som etter hvert skulle bli til ABBA.

Veien videre

Senere skal vi se på tiden fra det store gjennombruddet i 1974 med «Waterloo» Det at ABBA har en spennende historie, er det ikke noen tvil om. Det at en popgruppe fra lille Sverige klarte å bli så populære, var ikke annet enn en sensasjon.