ABBA en suksess utenom det vanlige

ABBA en suksess utenom det vanlige

Jeg skrev tidligere litt om ABBA sin spede begynnelse, og om tiden før de kom sammen som popgruppen ABBA. Jeg synes det er spennende, å følge utviklingen deres – fra soloartister på slutten av 1960-tallet, og helt frem til gruppen ble oppløst.

Men ABBA har uansett blitt er navn folk har et forhold til, ja selv de som ikke er gamle nok til å ha opplevd dem i storhetstiden. ABBA-sanger spilles jo jevnt og trutt på radioen, og jeg er sikker på at dagens ungdom vet en god del om ABBA. Man kan på mange måter si, at en del av låtene deres er tidløse. Dette er nok årsaken til at også dagens unge, liker å lytte til en del av det som ABBA har produsert. Det at det er kvalitet over det, er det i alle fall ingen tvil om.

Tiden etter «Waterloo»

Når ABBA og Sverige vant Eurovision Song Contest den 6.april 1974, muliggjorde dette at popgruppen fikk en stor internasjonal karriere. Sangen havnet på listetoppen i flere land, og blant annet på en 6.plass på den amerikanske Billboardlisten. Det at den var enormt populær hjemme i Sverige, sier seg kanskje selv.

Neste store hit ble «SOS»

Neste store hit ble «SOS»

Denne låten kom et drøyt år etter hiten «Waterloo» Den kom først ut på engelsk, men senere kom det også en svensk versjon av «SOS». Også denne låten gjorde det svært bra, rundt om i verden. I England lå den lenge på en 6.plass på deres hitlister, og i USA på en 15.plass.Andre sangtitler som kom ut i samme periode, kan det nevnes «Honey, Honey» «So Long» «I Do, I Do, I Do, I Do, I Do» og ikke minst «Mamma Mia» . Det var litt vekslende hvor godt disse sangene gjorde det, alt etter hvor i verden man leser av hitlister. ABBA markerte seg så godt som i hele verden, fra sitt hjemland til både Europa, USA, Australia, Sør-Afrika og New Zealand.

De var godt kjent i andre land også, men klatret kanskje ikke helt til topps på musikklistene av den grunn. Det at de klatret helt til topps i Storbritannia med «Mamma Mia» styrket nok ytterligere deres sterke posisjon hos engelskmennene.

1976-1977

ABBA har for alvor kommet på kartet, ja til og med på verdenskartet for alvor. Sanger som «Knowing Me, Knowing You» «Dancing Queen” og «Money, Money, Money» Disse markerte seg alle godt, og hjalp ABBA opp og frem.“Dancing Queen” gjorde rent bord i USA, når de la seg på førsteplassen på den amerikanske Billboardlisten i 1977. I perioden 1974 til 1980, hadde ABBA ikke mindre enn ni topplåter i Storbritannia. I USA hadde de kun en førsteplass, men du verden så populære de var alikevel på andre siden av Atlanteren.

Jernteppet ingen hindring

ABBA var populære midt under den kalde krigen, men jernteppet var ikke noen hindring for de populære svenskene. Land som Polen og Øst-Tyskland, var begge med på listen hvor ABBA hadde TV-show

Første verdensturné

Året er 1977 og ABBA er klar for sin første verdensturné, turen går gjennom Europa og helt til Australia. Filmen «ABBA The Movie» tok for seg denne turnéen, filmen hadde premiere desember i 1977. I 1978 la de på nytt ut på langtur, denne gangen til USA for å promotere singelen «Take a Chance on Me» Denne havnet etter hvert på en tredjeplass på Billboard Hot 100.