A-ha

Magne Furuholmen, Paul Waaktaar Savoy og Morten Harket er en velkjent trio for så å si alle nordmenn. De utgjør den så i lang tid populære gruppen A-ha. De gutta har underholdt Norge og verden med sin musikk sin sitt første album ble gitt ut i 1984. Og de opplevde mye i årene som fulgte etter det, frem til de bestemte seg for å ta en pause etter Vinter OL året i Norge i -94.

Deretter ble det noen år uten A-ha, men de fant sammen igjen etter en gjenforeningskonsert i -98. Og da kom deres sjette album et par år etter dette igjen -2000’s Minor Earth Major sky. Dette ble en ny fin opptur og suksess for gruppen og de var i full gang igjen med spillinger og turne.

Del 2

Del 2 er vel kanskje ikke den beste måten å beskrive denne gruppen karriere på, men etter en suksessfull første del – pause og så i gang igjen så er det enkle ord å benytte.

Det var en opptreden på Nobel Fredspris som første de sammen igjen den gangen i 1998. De stoppet ikke opp igjen etterkonserten men jobbet inn nevnte album som kom i år 2000. Og når det ga topp-plasseringer på hitlistene igjen så var det full rulle igjen!

Syvende album – Lifeline – kom et par år senere igjen og åttende album tre år deretter – henholdsvis 2002 og 2005. Og suksessen bare fortsatte. Det åttende albumet Analogue solgte til sølv i Storbritannia og ble med det det nest mest populære og suksessfulle albumet på femten år (siden 1990).

Niende albumet kom i 2009 og klatret godt opp i toppen på lister i flere land – deriblant Storbritannia. Foot of the Mountain var navnet på det albumet og ga beste resultat siden -88. Platinum i Tyskland og Sølv i UK. På hjemme bane klarte de aldri å nå helt opp med dette albumet, men de kom da til en andreplass. Dette var første gangen et av albumene dere ikke gikk til topps på listene i Norge.

10 studio album

Totalt har det blitt 16 album på gutta i A-ha dersom de ikke kommer med flere album nå. Deres siste album kom i 2015. Men de er fortsatt aktiv og kanskje får vi høre flere låter fra den kanten snart? Albumene er fordelt på 10 studio album, 4 samlealbum og to konsert album. Annen aktivitet har vært mer enn 600 konserter fordelt over store deler av verden. De har reist på ti større turneer og de har en på gang også nå i år så langt jeg har klart å finne ut.

Mye heder og ære

De har vunnet og blitt tildelt mange forskjellige priser og blitt nominert til flere de ikke har nådd helt opp i. Noen av de største øyeblikkene må ha vært når de ble innlemmet i Rockheim Hall of fame og når de alle tre ble tildelt St. Olavs Orden.

Nå i de senere årene har flere av gutta også hatt sine egne karrierer utenfor A-ha. Ikke like stor suksess kanskje, men helt fine karrierer det også.

Morten Harket som kanskje har gjort det best av dem har gitt ut seks solo album og nesten 20 singler. Magne Furuholmen har gjort det skarpt både innen musikk og innen kunstneryrket. Paul Waaktaar Savoy har kun et soloalbum og to singler, men han har mange deltakelser på album sammen med gruppen Savoy.